Jit & Wil, ik weet niet goed hoe ik beginnen moet. Ik heb namelijk heel wat uit te leggen. In verband met de drukte op school (we produceren tegenwoordig halve porno-bladen) en een inzinking door de ziekte van Pfeiffer, dateert mijn laatste t-o-a-k alweer van september 1871 en dus is het hoog tijd om onze vaste lezers weer eens te verwennen. En ik moet zeggen dat ze dat ook wel verdiend hebben. Ik had namelijk niet verwacht dat zoveel vrienden en familieleden vrije tijd opvullen met het lezen van mijn weblog. Tientallen van hen confronteerden mij de afgelopen weken met mijn verjaarde weblog. Hoog tijd om opnieuw te vlammen dus!
Aan het onderwerp zal het daarbij niet liggen. Jitse verrast me keer op keer met een actueel en tegelijk origineel onderwerp. Ditmaal mag ik mijn licht laten schijnen over de 6+5-constructie die door FIFA-baas Sepp Blatter werd voorgesteld en vervolgens steun kreeg van UEFA-voorzitter Michel Platini. De 6+5-regel houdt in dat clubs in de toekomst minimaal zes spelers moeten opstellen die uit het eigen land komen. Om te beginnen in het seizoen 2010/2011 met vier ‘binnenlandspelers’. In 2011/2012 moeten dat er vijf worden en uiteindelijk in 2012/2013 speelt elke Europese club als het goed is met zes spelers uit eigen land. Het restant van het basisteam mag uit het buitenland gekocht zijn.
Mijn voorbeelden laten denk ik goed zien dat er van eerlijke concurrentie allang geen sprake meer is. Kleine clubs worden uitgebuit terwijl grote clubs met geld kunnen blijven smijten om de selectie van nieuw elan te voorzien. Door het aantal buitenlanders terug te brengen worden de clubs uit Engeland, Italië en Spanje gedwongen zich te richten op de eigen markt en andere landen 'met rust te laten'. Bij Arsenal en Liverpool kwamen negen van de tien aankopen de afgelopen jaren uit het buitenland. Met de 6+5-regel zal het aantal buitenlandse aankopen flink teruggebracht worden. Clubs uit kleinere voetballanden kunnen spelers iets langer aan de club binden en zo eindelijk een representatief team smeden om een gooi te doen naar de Champions League. Zelf opleiden heeft weer zin en kleine clubs zullen het gevoel krijgen dat de overuren die zij besteden aan de jeugd het eindelijk waard zijn. Clubs als Ajax, Feyenoord, FC Twente, FC Porto, Sporting Portugal, Olympique Lyon enz. leiden nu niet voor zichzelf op, ze leiden op voor Internazionale, Arsenal, Liverpool, FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Bayern München en straks ook Manchester City.
Ik ben dus groot voorstander van het voorstel van Sepp Blatter Jitse. De kloof tussen grote en kleine clubs moet nu eens teruggebracht worden. Momenteel is nauwelijks zichtbaar welke club nou beschikt over de beste jeugdopleiding. Dat is jammer. Ik weet namelijk dat Nederland, en dat zagen we in 1995 al, dan hele hoge ogen gooit. Elders in Europa en Zuid-Amerika geeft een jeugdtrainer zijn jonge spelers mee dat een pass moet aankomen. 'Binnenkant voet', hoor ik de trainer van de C-jeugd van Chelsea al zeggen. In Nederland gaan we veel verder dan binnenkant voet. Die fase hebben we in de F-al gehad. De D-jeugd krijgt hier al mee dat ze op het 'goede been' van de medespeler moeten inspelen en het liefst ook nog in de loop omdat dat de snelle balcirculatie ten goede komt. In de C-jeugd gaan we een stap verder door de talentjes mee te geven dat ze ingedraaid moeten staan, in de B ligt de nadruk op de vooractie en weer twee jaar later leert een speler dat de linies bij balverlies dicht op elkaar moeten spelen om de tegenstander geen ruimte te verschaffen. Daar komen ze aan de andere kant van de Noordzee echt niet op hoor. Dat wordt er pas ingegoten als die jonge Engelse gastjes van Arsenal en Liverpool mogen meetrainen bij resp. Arsène Wenger en Rafael Bénitez.
Tot slot wil ik nog even wijzen op FC Barcelona. De meeste Europese topclubs moeten straks, als het allemaal doorgaat, heel wat creatiever worden in hun aankoopbeleid. Barça heeft echter niets te vrezen. De Catalanen beschikken over een selectie dat stikt van de zelfopgeleide spelers. De ook zelfopgeleide trainer Pep Guardiola kan in een competitieduel met pak en beet Almeria UD kiezen voor de volgende formatie. Victor Valdes (Spanjaard, zelf opgeleid), Dani Alves (Braziliaan, Spaans paspoort), Carles Puyol (Spanjaard, zelf opgeleid), Gerard Piqué (Spanjaard, zelf opgeleid), Sylvinho (Braziliaan, Spaans paspoort), Xavi (Spanjaard, zelf opgeleid), Andrés Iniesta (Spanjaard, zelf opgeleid), Sergio Busquets (Spanjaard, zelf opgeleid), Lionel Messi (Argentijn met Spaans paspoort en zelf opgeleid), Samuel Eto'o (Kameroen, Spaans paspoort) en Bojan Krkic (Spanjaard, zelf opgeleid). Een opstelling met zeven Spanjaarden en maarliefst acht zelfopgeleide spelers. Ik vind dat bewonderingswaardig. Van FC Barcelona mag de 6+5-constructie direct ingevoerd worden en ook ik kan niet wachten...
Zo, ik hoop dat ik mijn improductiviteit van de afgelopen weken een beetje heb gecompenseerd met dit pleidooi voor wat ik hoop een revolutie gaat worden in de voetbalwereld. En ik beloof bij deze jullie de weblog niet hoeven weg te halen bij jullie favorieten. Ook Wilco niet. Wat fijn om mijn stadgenoot weer te kunnen laten zweten. In Limburg zijn de rapen gaar Wilbert. Bij Roda JC wordt de geldkraan dichtgedraaid door Nol Hendriks en iets zuidelijker in Sittard kunnen de lonen van de spelers nauwelijks nog uitgekeerd worden. Ook hier in de buurt worden we met mogelijke fusies geconfronteerd. FC Twente en Heracles Almelo bundelden de krachten al wat betreft de jeugdopleiding, en bij jou in de wijk wordt volop gespeculeerd over een FC Diekman. Een fusie tussen De Tubanters, Zuid-Eschmarke en ik meen ook Sportclub Enschede. Hoe kijk jij aan tegen fusies? Is het niet jammer dat er een stukje traditie verloren gaat? Is FC Diekman een serieuze optie? Wat zou je ervan vinden als de Tubanters Tubanters niet meer is en jij wekelijks in het clubgebouw van aartsrivaal SC Enschede te vinden bent? Heb jij, onderzoeksjournalist pur sang, nog pikante voorbeelden van (potentiële) fusies waar wij (nog) niets van meegekregen hebben? Afijn, vul het op jouw manier in en verras ons. Gegroet JI
Aan het onderwerp zal het daarbij niet liggen. Jitse verrast me keer op keer met een actueel en tegelijk origineel onderwerp. Ditmaal mag ik mijn licht laten schijnen over de 6+5-constructie die door FIFA-baas Sepp Blatter werd voorgesteld en vervolgens steun kreeg van UEFA-voorzitter Michel Platini. De 6+5-regel houdt in dat clubs in de toekomst minimaal zes spelers moeten opstellen die uit het eigen land komen. Om te beginnen in het seizoen 2010/2011 met vier ‘binnenlandspelers’. In 2011/2012 moeten dat er vijf worden en uiteindelijk in 2012/2013 speelt elke Europese club als het goed is met zes spelers uit eigen land. Het restant van het basisteam mag uit het buitenland gekocht zijn.
De constructie is bedoeld om de clubs met een goede jeugdopleiding te belonen en te voorkomen dat zij leeggeplunderd worden door de kapitaalkrachtige Europese grootmachten. Kleinere voetballanden gaan namelijk ten onder aan de commercionalisering in het voetbal. In Engeland en Spanje vangen clubs alleen al exorbitante bedragen voor het feit dat de samenvattingen van hun wedstrijden worden uitgezonden. Daarnaast zijn banken bereid de grootste clubs, die over honderden miljoenen aan onderpand beschikken, veel geld te lenen. De flappen worden geïnvesteerd in Europese topspelers. Real Madrid kocht Wesley Sneijder voor ongeveer 25 miljoen, Liverpool was een paar miljoenen minder kwijt voor Babel, Arsenal haalde Samir Nasri op bij Olympique Marseille en José Mourinho haalde landgenoot Ricardo Quaresma over om Sporting te verruilen voor Internazionale.
En zo gaat het dus al jaren. Het kooplustige gedrag van de Europese topclubs, die zich dat lijken te kunnen permitteren, brengt clubs uit kleinere voetballanden in een negatieve spiraal. Ze leiden grote talenten op, stomen ze klaar voor het grote werk en net wanneer ze er de vruchten van willen en kunnen plukken, komt een club uit Engeland, Italië of Spanje een zak geld neerleggen voor het zelfopgeleide toptalent. Het heeft wat weg van de tijd van het imperialisme. De grote landen legden beslag op de kleinere landen om er te kunnen profiteren van de grondstoffen en ander handelswaar. De kolonies werden met de rug tegen de muur gedrukt omdat ze niets in te brengen hadden tegen de militaire grootmachten. Zo is het ook in het voetbal, waar clubs die aan de weg timmeren keer op keer leeggeplunderd worden door de voetbalgrootmachten. De nationale titel is voor deze subtoppers vaak het hoogst haalbare. Tegen de tijd dat clubs als Ajax, Olympique Lyon en Sporting Portugal Europees gezien een rol van betekenis denken te kunnen spelen, hebben de drie grootste spelers de club alweer verlaten om aan te schuiven bij een club dat wel meedingt om de grote internationale titels.
Ondertussen groeit de kloof. De grote clubs verdienen het geïnvesteerde geld aan spelers zo terug door de merchandising. Real Madrid kocht in twee jaar tijd Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart (en Royston Drenthe). Bijna honderd miljoen was de club kwijt aan de vier Nederlanders. Het geld werd met de merchandising echter zo terug verdiend. De shirtjes met de namen van onze landgenoten achterop vlogen over de toonbank, sponsors meldden zich spontaan en de Spaanse grootmacht wist het afgelopen seizoen de nationale titel te prolongeren. Het geld komt dus snel genoeg terug in het laatje.
De lijst bij Ajax is langer dan bij welke club dan ook. De Amsterdammers raken ieder jaar één of meerdere zelfopgeleide spelers kwijt aan rijke Europese clubs. Kluivert, Davids, Seedorf, Bogarde, Van der Sar, Van der Meyde, Van der Vaart, De Jong, Sneijder, Babel en Heitinga, allemaal keerden ze de club die hun grootbracht de rug toe om hun geluk te beproeven bij een club waar ze minimaal twee keer zoveel zouden gaan verdienen. En in de meeste gevallen telde hun nieuwe werkgever een aantal miljoenen, verkregen uit de enorme tv- en sponsorgelden, neer.
Arsenal speelde onlangs in het kader van de Champions League tegen FC Porto. Arsène Wenger stuurde de volgende elf namen het veld op: Flamini; Sagna, Gallas, Touré, Clichy; Walcott, Fabregas, Denilson, Nasri; Adebayor en v. Persie. Zoek de Engelsen en je bent heel snel klaar. Alleen Theo Walcott speelt namelijk voor een club uit zijn vaderland. Deze voorbeelden pleiten voor de nieuwe constructie van Blatter en Platini.En zo gaat het dus al jaren. Het kooplustige gedrag van de Europese topclubs, die zich dat lijken te kunnen permitteren, brengt clubs uit kleinere voetballanden in een negatieve spiraal. Ze leiden grote talenten op, stomen ze klaar voor het grote werk en net wanneer ze er de vruchten van willen en kunnen plukken, komt een club uit Engeland, Italië of Spanje een zak geld neerleggen voor het zelfopgeleide toptalent. Het heeft wat weg van de tijd van het imperialisme. De grote landen legden beslag op de kleinere landen om er te kunnen profiteren van de grondstoffen en ander handelswaar. De kolonies werden met de rug tegen de muur gedrukt omdat ze niets in te brengen hadden tegen de militaire grootmachten. Zo is het ook in het voetbal, waar clubs die aan de weg timmeren keer op keer leeggeplunderd worden door de voetbalgrootmachten. De nationale titel is voor deze subtoppers vaak het hoogst haalbare. Tegen de tijd dat clubs als Ajax, Olympique Lyon en Sporting Portugal Europees gezien een rol van betekenis denken te kunnen spelen, hebben de drie grootste spelers de club alweer verlaten om aan te schuiven bij een club dat wel meedingt om de grote internationale titels.
Ondertussen groeit de kloof. De grote clubs verdienen het geïnvesteerde geld aan spelers zo terug door de merchandising. Real Madrid kocht in twee jaar tijd Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart (en Royston Drenthe). Bijna honderd miljoen was de club kwijt aan de vier Nederlanders. Het geld werd met de merchandising echter zo terug verdiend. De shirtjes met de namen van onze landgenoten achterop vlogen over de toonbank, sponsors meldden zich spontaan en de Spaanse grootmacht wist het afgelopen seizoen de nationale titel te prolongeren. Het geld komt dus snel genoeg terug in het laatje.
De lijst bij Ajax is langer dan bij welke club dan ook. De Amsterdammers raken ieder jaar één of meerdere zelfopgeleide spelers kwijt aan rijke Europese clubs. Kluivert, Davids, Seedorf, Bogarde, Van der Sar, Van der Meyde, Van der Vaart, De Jong, Sneijder, Babel en Heitinga, allemaal keerden ze de club die hun grootbracht de rug toe om hun geluk te beproeven bij een club waar ze minimaal twee keer zoveel zouden gaan verdienen. En in de meeste gevallen telde hun nieuwe werkgever een aantal miljoenen, verkregen uit de enorme tv- en sponsorgelden, neer.
Mijn voorbeelden laten denk ik goed zien dat er van eerlijke concurrentie allang geen sprake meer is. Kleine clubs worden uitgebuit terwijl grote clubs met geld kunnen blijven smijten om de selectie van nieuw elan te voorzien. Door het aantal buitenlanders terug te brengen worden de clubs uit Engeland, Italië en Spanje gedwongen zich te richten op de eigen markt en andere landen 'met rust te laten'. Bij Arsenal en Liverpool kwamen negen van de tien aankopen de afgelopen jaren uit het buitenland. Met de 6+5-regel zal het aantal buitenlandse aankopen flink teruggebracht worden. Clubs uit kleinere voetballanden kunnen spelers iets langer aan de club binden en zo eindelijk een representatief team smeden om een gooi te doen naar de Champions League. Zelf opleiden heeft weer zin en kleine clubs zullen het gevoel krijgen dat de overuren die zij besteden aan de jeugd het eindelijk waard zijn. Clubs als Ajax, Feyenoord, FC Twente, FC Porto, Sporting Portugal, Olympique Lyon enz. leiden nu niet voor zichzelf op, ze leiden op voor Internazionale, Arsenal, Liverpool, FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Bayern München en straks ook Manchester City.
Ik ben dus groot voorstander van het voorstel van Sepp Blatter Jitse. De kloof tussen grote en kleine clubs moet nu eens teruggebracht worden. Momenteel is nauwelijks zichtbaar welke club nou beschikt over de beste jeugdopleiding. Dat is jammer. Ik weet namelijk dat Nederland, en dat zagen we in 1995 al, dan hele hoge ogen gooit. Elders in Europa en Zuid-Amerika geeft een jeugdtrainer zijn jonge spelers mee dat een pass moet aankomen. 'Binnenkant voet', hoor ik de trainer van de C-jeugd van Chelsea al zeggen. In Nederland gaan we veel verder dan binnenkant voet. Die fase hebben we in de F-al gehad. De D-jeugd krijgt hier al mee dat ze op het 'goede been' van de medespeler moeten inspelen en het liefst ook nog in de loop omdat dat de snelle balcirculatie ten goede komt. In de C-jeugd gaan we een stap verder door de talentjes mee te geven dat ze ingedraaid moeten staan, in de B ligt de nadruk op de vooractie en weer twee jaar later leert een speler dat de linies bij balverlies dicht op elkaar moeten spelen om de tegenstander geen ruimte te verschaffen. Daar komen ze aan de andere kant van de Noordzee echt niet op hoor. Dat wordt er pas ingegoten als die jonge Engelse gastjes van Arsenal en Liverpool mogen meetrainen bij resp. Arsène Wenger en Rafael Bénitez.
Tot slot wil ik nog even wijzen op FC Barcelona. De meeste Europese topclubs moeten straks, als het allemaal doorgaat, heel wat creatiever worden in hun aankoopbeleid. Barça heeft echter niets te vrezen. De Catalanen beschikken over een selectie dat stikt van de zelfopgeleide spelers. De ook zelfopgeleide trainer Pep Guardiola kan in een competitieduel met pak en beet Almeria UD kiezen voor de volgende formatie. Victor Valdes (Spanjaard, zelf opgeleid), Dani Alves (Braziliaan, Spaans paspoort), Carles Puyol (Spanjaard, zelf opgeleid), Gerard Piqué (Spanjaard, zelf opgeleid), Sylvinho (Braziliaan, Spaans paspoort), Xavi (Spanjaard, zelf opgeleid), Andrés Iniesta (Spanjaard, zelf opgeleid), Sergio Busquets (Spanjaard, zelf opgeleid), Lionel Messi (Argentijn met Spaans paspoort en zelf opgeleid), Samuel Eto'o (Kameroen, Spaans paspoort) en Bojan Krkic (Spanjaard, zelf opgeleid). Een opstelling met zeven Spanjaarden en maarliefst acht zelfopgeleide spelers. Ik vind dat bewonderingswaardig. Van FC Barcelona mag de 6+5-constructie direct ingevoerd worden en ook ik kan niet wachten...
Zo, ik hoop dat ik mijn improductiviteit van de afgelopen weken een beetje heb gecompenseerd met dit pleidooi voor wat ik hoop een revolutie gaat worden in de voetbalwereld. En ik beloof bij deze jullie de weblog niet hoeven weg te halen bij jullie favorieten. Ook Wilco niet. Wat fijn om mijn stadgenoot weer te kunnen laten zweten. In Limburg zijn de rapen gaar Wilbert. Bij Roda JC wordt de geldkraan dichtgedraaid door Nol Hendriks en iets zuidelijker in Sittard kunnen de lonen van de spelers nauwelijks nog uitgekeerd worden. Ook hier in de buurt worden we met mogelijke fusies geconfronteerd. FC Twente en Heracles Almelo bundelden de krachten al wat betreft de jeugdopleiding, en bij jou in de wijk wordt volop gespeculeerd over een FC Diekman. Een fusie tussen De Tubanters, Zuid-Eschmarke en ik meen ook Sportclub Enschede. Hoe kijk jij aan tegen fusies? Is het niet jammer dat er een stukje traditie verloren gaat? Is FC Diekman een serieuze optie? Wat zou je ervan vinden als de Tubanters Tubanters niet meer is en jij wekelijks in het clubgebouw van aartsrivaal SC Enschede te vinden bent? Heb jij, onderzoeksjournalist pur sang, nog pikante voorbeelden van (potentiële) fusies waar wij (nog) niets van meegekregen hebben? Afijn, vul het op jouw manier in en verras ons. Gegroet JI