Op het moment dat Danko Lazovic in Eindhoven bewijst minstens zo goed te kunnen acteren als Johnny Depp, gaat ook in Milaan een aanvaller naar de grond. De Serviër krabbelt makkelijk overeind en kan zijn trots van het bedriegen van de tegenstander, arbitrale korps en miljoenen kijkers thuis niet onderdrukken. Het contract met San Siro is groot. Luis Nazario de Lima, oftewel Ronaldo, is drie minuten nadat hij in het veld is gekomen verkeerd geland bij een luchtduel. Lachend opstaan is er voor hem niet bij. Een gescheurde kniepees, met een brancard en tientallen tranen als gevolg. Il Fenomeno, die na twintig maanden gekwakkel opnieuw negen maanden moet revalideren, zal naar alle waarschijnlijkheid de schoenen opbergen.
Loodzware dribbelkoning met onnavolgbare versnelling
Hij oogde (vooral de laatste jaren) als een niet vooruit te branden nijlpaard. Toch was het loopvermogen zijn grootste wapen in Italië en Spanje. Ronaldo was razendsnel (Jaap Stam en Frank de Boer hebben het in 1998 op het WK geweten), was de koning van de dribbel (meer nog dan Ronaldinho en Robinho) en kon enorm versnellen. En dat was misschien wel zijn grootste wapen. Zijn acceleratie en dodelijke afronding maakten hem misschien wel de gevaarlijkste spits van het tweede deel van de jaren '90. In de bovenstaande video laat de in Rio geboren wereldspits zien waarom hij de nachtmerrie van iedere verdediger was. Ronaldo, koning op de vierkante meter, was simpelweg onnavolgbaar.
Doelpuntenregen in Zuid-Europa
Via Cruzeiro en PSV werd de explosieve spits gelanceerd richting Zuid-Europa, waar hij zijn grootste successen behaalde. Bij FC Barcelona scoorde Ronaldo 34 maal in 37 competitiewedstrijden. Internazionale, dat hem voor een recordbedrag overnam, beleefde de eerste twee seizoenen ook veel plezier aan de Braziliaan. In 2000 sloeg het noodlot echter voor het eerst toe. Toen hield een zware blessure aan de rechterknie hem meer dan een jaar buitenspel.
De volledig herstelde Ronaldo werd in 2002 gehaald als steraankoop van Real Madrid. Ook in Santiago Berbabeú kreeg hij het publiek op de banken. In 119 competitie-optredens maakte de technicus 82 doelpunten. De Madrilenen raakten echter uitgekeken op de 'fragiele' spits. AC Milan, bekend met Ronaldo door de eerdere ontmoetingen met Inter, greep zijn kans en haalde hem naar San Siro. Ondanks de overuren van de alom geprezen medische staf van de Rossoneri, geraakt Ronaldo niet meer topfit.
Productieve Kanarie met twee wereldtitels
Ook voor zijn vaderland toonde hi j zich uiterst productief. Als 17-jarige won hij (weliswaar als wissel) al het WK in de Verenigde Staten met de Seleçao. Vier jaar later slaagde hij er ondanks een sterk toernooi niet in de titel te prolongeren. Frankrijk blijkt in de finale veel te sterk. Maar in 2002 zijn de Gele Kanaries opnieuw niet te stoppen. Vooral Ronaldo steekt in bloedvorm. De aanvaller wordt topscorer van dat WK en en vier jaar later schiet hij het WK-doelpuntenrecord van Gerd Müller aan flarden. De wereldvoetballer van het jaar 1996,1997 en 2002 raakt op een zijspoor als oud-ploegmaat Dunga het roer overneemt bij de Brazilianen. De nieuwe bondscoach vernieuwt de ploeg en uitgerekend de man met de meeste WK-doelpunten op zijn naam moet plaatsmaken. In 97 interlands scoort Ronaldo 62 keer.
Het afvoeren van de zware spits doet me denken aan een het afscheid van een andere grootheid in San Siro. Wie herinnert zich de ereronde van Marco van Basten met de tranen van Capello niet. Een enorme déjavu voor mij. Voetballers die het voetbal zoveel moois hebben gegeven verdienen een passend en groots afscheid. Dat is wat voorbarig, want misschien plant Ronaldo wel een enorme comeback. Dat is echter niet aannemelijk. Fysiek niet, maar ook mentaal niet. Voor de 31-jarige ex-PSV'er breekt een bekende maar zware revalidatieperiode aan. Het bed, het gips, de rolstoel, de krukken, de fysio - allemaal dingen die ik oplichters als Lazovic eerder gun - houden de vaste klant van het ziekenhuis zoet. Hopelijk haalt hij in het voorjaar van 2009 nog één keer de schoenen uit de kast voor een legendarische afscheidspot.