28 augustus, 2008

Peking (2): Spelen van de emotie

Thunderbolt
Met de huidige technologie krijg je in elke sport bij de finale een close-up van de deelnemers te zien. Denk aan de volksliederen bij het voetbal, als de camera langs beide elftallen en het arbitrale korps gaat. En ook bij het zwemmen, als de finalisten zich op de startblok nog wat uitschudden en prepareren voor het moment suprème. Bij de sprintfinales bij het atletiek is dat niet anders. De namen van de finalisten worden één voor één opgeroepen en de één ontvangt een wat luider applause dan de ander.

Het standaardbeeld is dat de sprinter even zijn arm optilt om te laten zien om welke deelnemer het gaat en verder uiterst geconcentreerd bezig is met de 'race' die komen gaat. Het applause dat volgt krijgt hij/zij door de concentratie en zenuwen niet eens meer mee. Allemaal serieuze koppen, totdat de camera's en speaker zich richten op Usain Bolt. Pas 22, geboren in Jamaica, het postuur van een basketballer en de mymiek van een acteur.

Als de lens richting Bolt draait komt het beest los. De gespannen koppies bij zijn buurmannen lacht hij weg. Alsof hij een collega-rapper aan het dissen is gebaart hij met zijn handen. De heupen gaan heen en weer en als zijn naam omgeroepen wordt, neemt hij de houding van een boogschutter aan die met een glimlach op, op iets hoogs mikt. Het is een hele show.

Die show gaat nog tijdens zijn race verder. Na acht seconden, met nog 20m te gaan, vindt Bolt dat hij lang genoeg serieus is geweest en schakelt hij twee versnellingen terug. De snelheidsduivel beseft niet dat hij het wereldrecord met tienden kan aanscherpen in plaats van hondersten van een seconde. Het is een vernedering voor zijn collega's, die ver achterblijven. Arsenal legde Twente op de pijnbank, maar wat Bolt met zijn tegenstanders doet is nog veel erger. Op de koningnummers, 100m, 200m en 4x100m sprint, won Thunderbolt eenvoudig en slaagde hij er zelfs in een nieuw wereldrecord te vestigen. Dan mag je ook wel de Eddy Murphy gaan uithangen.

"Stelletje sukkels"
Het begon allemaal zo mooi. Jeroen Delmee mocht bij de opening van de Spelen in Peking namens Nederland de vlag dragen voor zijn bewezen diensten als hockeyer. Dat moest het begin worden van een spetterend afscheid. De champagnespetters bleven uit, want zonder medaille om de nek keerde hij met zijn hockey-équipe terug naar Nederland.

In de halve finale ontsnapte Duitsland op een Duitse manier en in de strijd om de derde plaats kreeg Oranje een pak rammel van Australië (2-6). En bij de topsporter pur sang knapte er toen iets. "Op belangrijke momenten gaven we vandaag niet thuis en dat was kenmerkend voor het hele toernooi. We zijn gewoon een stelletje sukkels. De laatste jaren hebben we helemaal niks bijgeleerd."
Mooie emoties bij Delmee, die het niet kon verkroppen dat de verdediging van Oranje in de eerste tien minuten tot drie keer toe opzichtig faalde en de Australiërs daarmee de bronzen medaille min of meer al om de nek hing. Het typeerde Delmee om zo emotioneel te reageren en zijn teamgenoten 'op de flikker' te geven. Het is de winnaarsmentaliteit waar bijvoorbeeld ook Jaap Stam zo om werd geprezen.

Manwijven
Toen Daniëlle de Bruijn de winnende treffer tegen de touwen gooide, sprong ik van de bank. De finale van de waterpolodames van Oranje tegen de vrouwen uit de VS was voor mij het meest spannende moment tijdens de afgelopen Spelen. Het doelpunt van De Bruijn, de laatste twee kansen van de VS maar vooral de reacties na afloop zullen mij bijblijven.

Robin van Galen dook met zijn assistenten na de 'eindzoomer' onmiddelijk het water in. Die omhelsingen en de tranen, dat is misschien wel het mooiste aan sport. Toen ik die succescoach zag genieten vergat ik die manwijven in zijn selectie even. Jack van Gelder liet hem opdraven voor de microfoon en Van Galen liet zijn tranen de vrije loop toen hem werd gevraagd over een sterggeval uit de familie. Weer kreeg ik kippenvel.
Dat onze waterpolodames ook bij de mannen meekunnen, bevestigden ze nog maar eens door journalist Van Gelder (toch rond de 100kg) met zijn tweetjes even het water in te 'jonassen'. Manwijven of niet, hun sentimenten deden me een paar keer goed trillen.

Vedettes onder elkaar
Nog zo'n innig moment. Hoewel de één inmiddels twee keer zo zwaar is als de ander en ze niet meer voor dezelfde club spelen, is de liefde er bij Ronaldinho en Lionel Messi er niet minder om geworden.

De kleine Argentijn zag zijn voormalig ploeggenoot in Barcelona arriveren. Ronaldinho zette Camp Nou op zijn kop, werd 's werelds beste maar gleed vervolgens af door een te uitbundige manier van leven. Messi maakte het allemaal van dichtbij mee. Vooral de eerste jaren van de Braziliaanse ster in Catalonië waren bewonderingswaardig. Hij goochelde erop los, scoorde aan de lopende band en bezorgde de ploeg van Frank Rijkaard persoonlijk de landstitel en de Champions League.

Messi, die langzaamaan ook aan de weg timmerde, keek zijn ogen uit en promoveerde zijn aanvalspartner tot idool. Altijd noemde hij de naam van Ronaldinho als hem werd gevraagd naar de beste speler ter wereld. Zelfs toen Dinho's slechte levensstijl het afgelopen seizoen aan het licht kwam en hij het team min of meer in de steek liet, weigerde Messi hem te beschadigen. 'Hij is en blijft de beste', klonk het uit de mond van het wonderkind.Dat maakte de knuffel na afloop van de halve finale tussen Argentinië en Brazilië zo speciaal. Messi is inmiddels misschien wel beter dan Ronaldinho ooit was. Toch blijft de kleine aanvaller opkijken naar zijn voormalig leermeester. Het moet ongeveer zo gegaan zijn tijdens die knuffel.

R: 'Gefeliciteerd kleine.'
LM: 'Bedankt maestro, jij blijft de man.'
R: 'Nee Leo, ik wás de man. Ik heb jullie keihard laten vallen het afgelopen seizoen. Ik schaam me dood.'
LM: 'Nee meester, dat moet je vergeten. Denk aan alles wat je ons hebt gegeven, we mogen je eeuwig dankbaar zijn.'
R: 'Win die finale en gedraag je. Je bent dan niet alleen de beste Leo, je blijft ook de beste. Ik meen het. Jouw tijdperk is aangebroken.'
LM: 'Jij blijft mijn held, succes in Milaan.'

Juwelier Phelps
Acht keer goud voor Michael Phelps. Chapeau! Wat een geweldenaar. Die op de eerste estafette, de 4x100m vrij, vond ik de mooiste. Frankrijk lag op koers voor goud, maar Jason Lezak vloog op de laatste 100m en bezorgde de VS alsnog verrassend de overwinning. Dat Phelps dat al niet meer had zien aankomen was te zien aan zijn reactie. Wat een kreet moet dat geweest zien.
Lucky Alexander
Joe heeft niet veel met Alexander en Maxima. Ik zal ook niet snel jaloers zijn op iemand van het Koninklijk Huis. Maar na de hockeytitel van de Nederlandse dames had ik graag even in Alexander's schoenen gestaan. Al die bekakte feestbeesten kregen na het behalen van hun gouden plak drie kusjes van de kroonprins.


Als Joe daar had gestaan, hadden ze die ook gekregen. En ik zou ze er wat tikjes op die mooie gespierde billen bij doen, evenredig met het aantal glazen champagne dat ze op dat moment ophadden. En dan maar hopen dat Fatima op dat moment al twee flessen achterover had geslagen. Minke Booij verdient ook een aai over d'r achterwerk. Niet eens vanwege d'r uiterlijk, maar meer vanwege haar spel. Wat een verdediger, die gaan ze missen.

25 augustus, 2008

Peking (1): Tibet in de doofpot

Peking zwaait deze week de mondiale topsporters uit. De Olympische Spelen zitten erop en terwijl alle media de medaillespiegel tonen, hun nationale medaillewinnaars in het zonnetje zetten en de afsluitingsceremonie in beeld brengen, kan ik in drie delen de balans opmaken.

Censuur
Om het evenement, dat de Chinese autoriteiten miljarden heeft gekost, te laten slagen, moest de berichtgeving over Tibet eerst getemperd worden. Als China door alle buitenlandse media geconfronteerd zou blijven worden met de schending van de mensenrechten in het buurland, zou de schade niet te overzien zijn. De bouw van de watercube, het Olympisch dorp en alle andere sportvelden kostten miljoenen.

Grootste kostenpost voor de Chinezen was misschien wel de beveiliging. Het voorkomen van terroristische aanslagen en/of het uitschakelen van de rebellerende vredesactivisten kostte de Aziatische grootmacht ook kapitalen. Grootste vrees voor China was dat al dat geld tevergeefs geïnvesteerd zou zijn, als de hele Spelen overschaduwd zouden worden door de situatie in Tibet. Om het immense evenement succesvol te laten verlopen, moest Tibet in Peking taboe worden. Hoe doe je dat?
Censuur is de sleutel. Drie weken lang heeft geen deelnemer, journalist, politicus of kijker nog omgekeken naar de Tibetanen die door het gastland uitgeroeid worden. De Chinezen hebben het zo gespeeld dat de hele situatie in het land van de Mount Everest in de doofpot is beland. Veel buitenlandse media die de mensenrechten normaal zo hoog in het vaandel hebben, houden zich drie weken lang gedeisd over de erbarmelijke toestanden in Tibet. Alsof ze een pact hebben gesloten met de Chinezen waarin staat dat vrijheid van pers niet langer acceptabel is.

Voordat dappere vredesactivisten ook maar hun signaal kunnen afgeven aan de miljoenen kijkers door te protesteren, worden ze er door de vele beveiligers al uitgevist. Een enkeling kan de wakende spleetoogjes ontwijken en wil zijn boodschap overbrengen aan de aandachtige atletiekvolgers door naakt het stadion in te rennen. Die boodschap komt echter nooit aan als de regie heel simpel overschakeld naar een camera aan de andere kant van het stadion.
Het uitschakelen van de normaal zo meelevende sporter was voor de autoriteiten misschien nog wel het gemakkelijkst.

In het Olympisch dorp linkt niets, maar dan ook niets, aan de situatie in het buurland. Dat wil zeggen dat de neutrale omroepen op de tv niet geïnstalleerd zijn, dat het internet heel zwaar gefilterd is en ga zo maar door. En daar komt bij. Als je een gouden medaille aan een lintje laat slingeren voor de ogen van de sporters, vergeten ze de door China aangerichte bloedbaden die voor de Spelen nog op het netvlies stonden.
Mede door al het 'gecensuur' zijn de Spelen bijzonder succesvol verlopen. Wereldrecords sneuvelden en torenhoge favorieten verzaakten haast niet. De Chinezen hebben met buitenaardse faciliteiten echt een prima klimaat gecreëerd voor de sporters om in te presteren. Wat dat betreft is het twintig dagen lang echt genieten geweest. Toch had ik het niet erg gevonden als een Usain Bolt na zijn uitmuntende prestatie op de 100m sprint met een spandoek vol anti-China-leuzen had gelopen. Of dat Maarten van der Weijden TIBET op zijn hoofd had laten verfen in plaats van NED. Of dat een heel stel judoka's van dezelfde gewichtsklasse gezamenlijk afspreekt uit protest niet deel te nemen.

De maatschappelijke verantwoordelijk bij de sporters was ver te zoeken en dat heeft me teleurgesteld. Misschien heb ik ook wel gemakkelijk praten. Feit is echter wel dat het bewaken van de vrede (hoofdzaak in het leven) door sport (bijzaak in het leven) naar de achtergrond verdreven is in Peking. Die conclusie is heel triest.

21 augustus, 2008

In memoriam: Farah Lahdo

Als een bloem zo is het leven,
't begin is teer en klein.
De één die bloeit uitbundig,
de ander geurt heel fijn.
Sommige bloemen blijven lang,
weer andere blijven even.
Vraag niet bij welke bloem je hoort,
dat is 't geheim van het leven.

God keek in zijn tuin en zag een leeg plekje
Hij keek naar beneden en zag een lachend gezichtje
Hij sloeg zijn armen om hem heen en zei:
"Farah, kom maar met mij mee."

Ik wens broer Ablahad en de rest van de familie het allerbeste toe! Moge hij rusten in vrede..
21-10-1986 †16-08-2008

18 augustus, 2008

Vergeten voetballer: 9. 1+8 Iván Zamorano

Iván Zamorano deed me altijd denken aan een leider van een Indianenstam. Of zo'n Indiaan die in de binnenstad van Enschede met zijn gefluit op een zelfgemaakt blaasinstrument de aandacht van de voorbijgangers voor zich weet te winnen.

Maar Zamorano, wat in het Aramees overigens 'deze zanger' betekent, was geen afgedankte muzikant maar een gerenommeerde profvoetballer. De Chileen vierde zijn hoogtijdagen in de jaren negentig. Van 1992-1996 was hij actief voor Real Madrid, daarna speelde hij vier jaar voor Internazionale.

In de Spaanse hoofdstad, toen de Koninklijke nog met die fraaie paars-witte Kelme-shirts speelde, baarde hij opzien door aan de lopende band te scoren. In 137 duels vond Zamorano (onder meer aan de zijde van Michael Laudrup) 77 keer het net. Toch zocht hij zijn heil na bijna vijf seizoenen elders. Internazionale ruimde een plekje in voor de Chileense international. Maar tot het niveau dat hij in Spanje haalde, kwam hij in Italië niet echt.

Zamorano mocht aanvankelijk nog starten met rugnummer 9. Dat nummer had hij ook in Madrid en bij Sevilla (1990-1992) en St. Gallen (Oostenrijk, 1988-1990) gedragen. Maar in zijn derde seizoen raakte de spits zijn lievelingsnummer kwijt. Ronaldo beleefde de beste tijden in zijn carrière en kon het nummer bij de clubleiding gemakkelijk opeisen. Roberto Baggio speelde met tien en voor Zamorano was er niet veel moois over. De Zuid-Amerikaan bedacht een creatieve oplossing en ging spelen met rugnummer 18. De materiaalman van Inter plaatste er een klein plusje tussen zodat toch nog een beetje aan de wens van Zamorano kon worden voldaan. 1+8 is immers 9.

Na zijn periode bij Inter bouwde Zamorano zijn carrière af bij het Mexicaanse América. Zijn laatste club werd Colo Colo in zijn vaderland Chili. Zamorano speelde 69 interlands en trof daarin 34 keer doel. Samen met de andere Chileense legende, Marcelo Salas, vormde hij in de jaren negentig een koningskoppel. Op de Olympische in Sydney in 2000 werd Zamorano als dispensatiespeler topscorer met zes doelpunten. Ander hoogtepunt voor inmiddels 41-jarige Zuid-Amerikaan is het behalen van de UEFA Cup in 1998. Internazionale versloeg Lazio Roma met 3-0 in de finale en Zamorano tekende voor de openingstreffer.

16 augustus, 2008

Oproep aan idioten:

Willen bouwvakkers, brugpiepers en telefoonfreaks voortaan niet meer reageren op de sms-reclames van bijvoorbeeld buikspreekpop Achmed en 'sms ringtone aan'. Dan verdwijnen die irritante commercials ook een keer van de buis en sneuvelen mijn afstandbedieningen niet langer. Doordat jullie investeren in de reclamemakers, krijgen zij geld om die 'shit' te updaten met nieuwe top 40-ringtones, dancing bunny's, schattige beertjes en ga zo maar door. Als jullie niet langer geld in hun laatje brengen, verdwijnen die reclames vanzelf. Dank u vriendelijk!

13 augustus, 2008

Wat zou je doen?

Stel je voor: Je bent een arme man en je hebt nauwelijks geld. Met heel lang heel hard werken heb je €10.000 bij elkaar gespaard. Op een dag heb je al het geld op zak en belandt je per toeval in een goktent. Allemaal mannen met veel geld leggen een kaartje en nadat je een tijdje de kat uit de boom hebt gekeken kan je de verleiding niet meer weerstaan en neem je plaats aan een pokertafel.

De €10.000 gaan uit je zak en je begint met het spelen van Texas Hold 'em (standaard pokerspel). Na een paar handen merk je al dat je over beginnersgeluk niet te klagen hebt. De tien ruggen worden verdubbeld en je schopt het zelfs tot een ton. Bij een ton blijft het niet want je wint nog een paar grote 'potten' en op een gegeven moment heb je een stack van maarliefst €400.000. Je bent geen arme man meer. En dan...

Je besluit nog even te spelen en dan op te staan omdat het inmiddels al laat is en je jouw opgebouwde vermogen niet wilt verspelen. Eén handje nog. Je bent big blind en de croupier begint weer eens met dealen en... jouw kaarten: Twee keer een aas! Beter kan niet. Van de zes spelers aan tafel folden de eerste vier hun hand. De small blind is een rijke meneer die tevens chipleader is. Hij bekijkt zijn hand en slaat vervolgens all-in met een stack €500.000,-

Het heeft veel weg van een doemscenario. Je hebt de beste hand van het spel maar kunt ondanks dat met een 'call' weer gedegradeerd worden tot die arme die geen fatsoenlijk heeft voor op zijn boterham. Aan de andere kant: Hoe vaak heb je de kans om miljonair te worden? Die kans is groot omdat je de best mogelijke hand hebt. Je twijfelt want je wil niet in één klap weer alles wat je hebt inleveren. Als je fold ga je met bijna vier ton naar huis. Call je, wordt het acht ton of nul komma nul euro. Wat zou je doen?

04 augustus, 2008

'I believe I can fly'

Rond een uur of zeven ging mijn telefoon: Gaby. Altijd welkom, dacht ik. Lekker chillen bij mij thuis, X-Box aan en wat lekkernij op tafel. Maar al snel werd me duidelijk dat Gaby andere plannen had. Hij sprak gehaast en ik hoorde veel geruis (meer dan ik normaal had met mijn tijdelijke schijttoestel) waardoor het haast leek of hij vanuit een helikopter belde. Of ik met een paar minuten voor de deur kon staan. No problemo!

Joe trekt wat aan, sjokt naar beneden, opent de voordeur en hoort op afstand al iets de trommelvliezen weinig goeds belooft. 'Komt die gast in een concorde aanvliegen?', dacht ik. Lang hoefde ik niet te wachten op het antwoord. En de bolide waarin Gaby met peetneef Herbert kwam aanscheuren verklaarde het korte wachten. Een BMW 6-serie cabrio. Verbouwereerd bleef ik even staan kijken naar de cabrio en net toen ik de velgen wilde gaan aflikken maanden de mannen mij om in te stappen. Ik sprong achterin, legde vier vouwen in mijn stelten en genoot met volle teugen van de luxe en razendsnelle kar.
Gaby, een fervent autokenner, zat achter het stuur en volgens mij had 'ie een paar bakstenen op het gaspedaal liggen. Meestal knijp ik 'em als de bestuurder twee keer zo snel rijdt als de toegestane snelheid, maar mijn buurjongen ging nog een stap verder. 140 km p/u op een weg waar men niet harder dan vijftig mag. Door de spiegel zag ik Gaby genieten. Het was zijn feestje, en ik kreeg als eerste een invitatie. Dat kan ik nog 'es waarderen.

Oh ja, en over die auto. Herbert had die auto meegekregen van zijn neef. Die neef heet Andreas Gulunay. Een twintiger die wel eens een gokje waagt. De jongen had wat schulden gekregen door het gokken maar kon die allemaal in één keer aflossen toen hij tweede werd bij een European Poker Tournament in Dortmund (zie video). Gulunay, ook wonend in Duitsland, loste daarop zijn schulden af en schafte zichzelf met een deel van het overgebleven prijzengeld deze droomauto aan. Het pokerbeest was die middag al vroeg in het casino en hij gaf zijn neef Herbert de auto mee.

Al rijdend in de bolide van over de ton was Gaby de eerste naam die bij Herbert opkwam. 'Ik moest meteen aan hem denken. Ik weet hoe gek hij is van deze auto', liet Gaby's peetneef later weten. En dat was te zien. Mijn kameraad, die de bruiloft van zijn neef ervoor onderbrak, scheurde erop los. Gaby voelde zich duidelijk een soort van Schumacher. Joe voelde zich een rijke stinkerd. Het ritje is zeker voor herhaling vatbaar. De volgende dan wel in Monte Carlo of op de boulevard in Miami.

De meesters van Maestro

De horeca in Enschede heeft er een toptent bij. Maestro Grill & Ribs is pas een paar dagen open en de hongerige Enschedeërs hebben het afhaal- en bezorgcentrum al in grote getale gevonden.

Maestro, waarvan de opening op 1 augustus plaatsvond, is eigenlijk van alle keukens thuis. De Amerikaanse gerechten (spareribs en burgers) hebben er de overhand maar ook Italiaanse (pasta's), Turkse (kebab) én Nederlandse (Hollands biefstuk) gerechten sieren de menukaart. Verder komen er ook de kinderen (kindermenu's) aan hun trekken.

De prijzen wekken eveneens verbazing. Hoewel ze al aan de lage kant zijn, gaat er met de openingsactie nog eens 25 procent van af. Heerlijk eten zonder dat de portemennee er onder komt te lijden dus!

De koks in Maestro hebben al tientallen jaren ervaring in de horeca en dat is de eerste dagen al gebleken. De klanten stroomden binnen om de verrukkelijke specialiteiten van de koks te proeven en anderen bellen een half uur na de bezorging om te vertellen dat ze hebben genoten.

Maestro is gevestigd aan de singel op Hogeland, aan de Hendrik Smeltweg.

02 augustus, 2008

Three of a kind: 28. Foppe moet verder kijken dan zijn neus lang is

Vakantiegenieters! Hoe maakt u het? Volgens mij is alles wel goed, want genoeg tijd om een uurtje aan onze rubriek te slijten lijken jullie niet meer te hebben. Daar zou ik graag verandering in zien zodat onze trouwe bezoekers ook weer wat te lezen hebben. Maar goed, ik kan jullie natuurlijk niet dwingen. Het bier staat bij jullie immers altijd koud in de koeler.

Je wilde eerst mijn ranglijst voor het seizoen 2008/2009 Jitse. Die kun je krijgen. Al te veel woorden wil ik er echter niet aan vuil maken. Maar één ding lijkt me duidelijk: Die schaal gaat weer terug naar Amsterdam. Verder leveren FC Twente en SC Heerenveen een aantal plaatsen in, zullen Groningen en Vitesse imponeren en mag FC Utrecht blij zijn als het zich rechtstreeks weet te handhaven.

1. Ajax
2. Feyenoord
3. PSV
4. FC Groningen
5. AZ
6. Vitesse
7. FC Twente
8. SC Heerenveen
9. NEC
10. NAC
11. Sparta
12. Roda JC
13. De Graafschap
14. Heracles
15. FC Utrecht
16. Willem II
17. ADO Den Haag
18. Volendam
En dan over naar Peking, waar we in de komende weken beslag moeten zien te leggen op Olympische voetbaltitel. Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is daar met dit team een mirakel voor nodig. Foppe de Haan werd de afgelopen jaren de hemel in geprezen na de Europese titels die het gevolg waren van zijn oog voor talent.

Hoewel hij voor de microfoons blijft kwebbelen, merk ik aan zijn ogen wél dat hij een jaartje ouder wordt. De keuze voor Gerald Sibon als dispensatiespeler is ongegrond en onnodig. De aanwezigheid van Calvin Jong-A-Pin heb ik ook niet begrepen.

Als keepers gaan Piet Velthuizen en Kenneth Vermeer mee. Logisch en duidelijk. Velthuizen verbaasde het afgelopen seizoen alle kenners en heeft alles in zich om een grote te worden. Als tweede doelman heeft Vermeer een plekje verdiend. Bij Willem II herstelde hij zich uitstekend na een matig begin. Met zijn katachtige saves en sterke 1-op-1-duels is hij straks een prima stand-inn voor Velthuizen.

Over de verdediging heb ik mijn twijfels. Jong-A-Pin ziet er leuk uit met zijn dreadlocks, maar voetballend heeft hij vooralsnog weinig laten zien. Erik Pieters is straks de eerste linksback. Urby Emanuelson, mee als middenvelder, kan ook links achterin uit de voeten. Jong-A-Pin is dan overbodig, ook omdat hij simpelweg niet goed genoeg is voor een plek bij de eerste achttien.
Kees Luijckx, bij Excelsior als middenvelder strijdend tegen degradatie, staat in China misschien wel centraal achterin. Ook zijn presentie heeft mij verbaasd. Het is een aardige voetballer die zo nu en dan een vrije bal in de bovenhoek mikt, maar niet meer dan dat. Dan zou ik eerder Ryan Donk meenemen. Die heeft weliswaar een slecht seizoen achter de rug, maar heeft al wel de nodige Europese ervaring en is ook in staat een sierlijke Argentijnse of Braziliaanse aanvaller het vuur aan de schenen te leggen. Ook Peter Wisgerhof (dispensatie) en Arnold Kruiswijk zijn centrumverdedigers die zich op dit podium staande kunnen houden. Luijckx lukt dat niet.

De namen voor de posities op het middenveld zijn begrijpelijk en verklaarbaar. Toch vind ik dat Jonathan de Guzman onnodig de hemel in wordt geprezen. Hij zou een Nederlands paspoort moeten halen omdat hij een potentiële A-international is. Nou, er mag wel heel veel gebeuren wil de geboren Canadees doorstoten naar het grote Oranje. Als je het mij vraagt presteert hij veel te wisselvallig en is hij erg voorspelbaar. Met name dat laatste maakt hem bijvoorbeeld minder gevaarlijk dan Nordin Amrabat. Die is onberekenbaar en creëert uit het niets kansen. De Guzman moet zijn waarde straks maar aantonen.

De Olympische Spelen is een immens evenement. Miljarden mensen volgen straks de verrichtingen van onze talenten. Volgens mij is dat onze bejaarde Fries niet ontgaan. Zijn liefde voor zijn streek heeft hem denk ik doen besluiten om 'zijn club' SC Heerenveen te promoveren tot hofleverancier voor de OS, zodat straks alle buitenlandse kijkers niet alleen kennis maken met de getalenteerde lichting van Oranje, maar ook met die van Heerenveen.

Anders kan ik de keuze voor Jong-A-Pin en vooral Gerald Sibon niet verklaren. De lange aanvaller van Heerenveen heeft mij het afgelopen seizoen positief verbaasd. Alleen is hij na zijn inspanningen nu niet meer dan een lantaarnpaal waarvan het licht niet eens meer aanwil. Bovendien moeten aanvallers complementair zijn. In mijn ogen verschilt Sibon niet (genoeg) van Roy Makaay. Ryan Babel vult de Feyenoord-spits wel uitstekend aan. Dat hebben we in de afgelopen oefenwedstrijden kunnen zien. Bij mij zou er een streep gaan door Sibon en ik zou een plekje inruimen voor Marvin Emnes, samen met Amrabat dé revelatie van het afgelopen seizoen.
Emnes is dodelijk. Hij is snel, behendig en heel doelgericht. Het afgelopen seizoen blonk hij uit bij Sparta en in de moeilijkste wedstrijden (die tegen de klassieke Top 3) imponeerde hij misschien wel het meest. Emnes toonde aan klaar te zijn voor de top door 's lands beste verdedigers zijn hielen te laten zien. Dat is Gareth Southgate, zijn nieuwe trainer bij Middlesbrough, niet ontgaan maar onze grijze keuzeheer jammer genoeg wel. Emnes is door zijn snelheid en behendigheid nauwelijks te verdedigen. Sibon hoeft niet op dekking te rekenen, die wordt vrijgelaten aangezien hij na een vermoeiend seizoen geen puf meer heeft om gevaar te stichten.

Foppe had dus wel iets verder mogen kijken dan alleen in Heerenveen. In Milaan loopt nog wat leuks rond. Bij Feyenoord loopt een linksbenige verdediger met een hele rugzak aan ervaring. Het draait niet alleen om talent, naam is ook belangrijk. Bij Ronaldinho mogen er minimaal twintig pondjes vanaf, toch wordt er ondanks een overvloed aan talent een plekje voor hem ingeruimd bij de Gele Kanaries.


Ook bij andere landen duiken vergeten namen weer op. Ik kijk bijvoorbeeld uit naar Argentinië, waar Juan Román Riquelme straks weer met de bal onder de voet het spel verdeelt. Hoewel ik ons huidige middenveld heel sterk acht, had de bondscoach van mij wel een plekje mogen inruimen voor Seedorf. De middenvelder van AC Milan zou bovendien met een soort van vaderrol perfect passen in deze selectie.
De Olympische titel is met deze selectie dus teveel van het goede. Maar bij de laatste vier zie ik ons wel komen. Brazilië en Argentinië maken uit wie de Olympisch Kampioen wordt van 2008. En als ik nog een outsider noemen mag, ga ik voor België. Een prachtig team hebben ze. Daar moet eens een Nederlandse trainer voor de groep gaan staan. Misschien dat die talenten dan ook nog eens kunnen triomferen.


Joe's Olypische Selectie van 18:

Doel: Velthuizen, Vermeer
Verdediging: Janmaat, Pieters, Marcellis, Wisgerhof en Kruiswijk
Middenveld: Seedorf, Sno, Bakkal, Maduro, Emanuelson en Drenthe
Aanval: Makaay, Babel, Emnes, Amrabat en Beerens

En dan nog even mijn vriendelijke stadgenoot aan het werk zetten. Wilco, de kans bestaat dat mijn club Mediterraneo over een jaar of tien in de Eredivisie voetbalt. Nou is dat niet heel waarschijnlijk, maar de KNVB heeft de onderkant van de Jupiler League wel losgeschroefd en biedt amateurclubs nu de mogelijkheid om zich het betaalde voetbal in te werken. Hoe het allemaal precies in zijn werk zal gaan, is me niet geheel duidelijk geworden aangezien ik de afgelopen weken min of meer in een hol gewoond heb. Kun jij, researcher pur sang, ons vertellen wat het nieuwe concept van de KNVB inhoudt? En laat daarna direct weten of het wat is, en of we Medi of jouw blauw-zwarte club in de toekomst kunnen gaan bewonderen in de Arena of De Kuip?!