15 mei, 2008

Au revoir Justine

'Titloos, poffertjes en dubbele rug.' Zo omschreef ik Justine Henin altijd. Maar nu heb ik een beetje spijt. Dat ze de kleinste cup a heeft, doet er eigenlijk helemaal niet toe. Mrs Backhand of The Belgian Rocket was misschien een betere benaming geweest. Was? Ja, was. De beste tennister ter wereld bergt haar rackets namelijk op. Ik sta net als de gehele tenniswereld perplex, want het afscheid van de 7-voudige Grand Slam-winnares komt onaangekondigd. Op 25-jarige leeftijd laat ze het tennis voor wat het is, 'om op het hoogtepunt te kunnen stoppen.'

Op de persconferentie werden flink wat tranen weggepinkt. Niet alleen door de hoofdpersoon zelf, haar coach had eigenlijk nog meer zakdoekjes nodig. Henin: 'Ik besef dat dit voor iedereen een grote schok is. Ik heb alles meegemaakt en ik mis de verbetenheid om door te gaan. Eigenlijk is mijn carrière al zes maanden voorbij. Ik heb lang over deze beslissing nagedacht. Nu begin ik aan een nieuw leven, dit is een opluchting voor mij.' Hoewel ze het er niet over had, denk ik dat de echtscheiding van Pierre-Yves Hardenne het begin van het einde is geweest. Sinds ze begin 2007 brak met haar man, is het bergafwaards gegaan met haar prestaties.

Desondanks won ze 41 toernooien en voert ze al 114 weken de wereldranglijst aan. Alleen Wimbledon ontbreekt op haar erelijst. Het laatste half jaar (waarin het wat minder ging) was ze eigenlijk al gestopt, zo zegt ze zelf. Om een verder verval te voorkomen neemt ze per direct afscheid van het profcircuit. Rolland Garros (haar favoriete Grand Slam) en de Olympische Spelen (waar ze haar titel zou verdedigen) laat ze schieten.

Voor België zijn het maar zware tijden. Precies een jaar terug stopte Kim Clijsters met tennissen. Voetballegende Constant Vanden Stock overleed een maand terug, international François Sterchele vorige week en nu stopt de grootste sportvrouw van het land met tennissen. 'Tennis België telt plots niet meer mee', merkt de Telegraaf terecht op, mede doelend op het eerdere afscheid van Clijsters.

Henin laat niet alleen bij onze zuiderburen een ongelooflijk gat achter. Ook in de top van het tennis zal de kleine nr.1 gemist worden. Bij de Williams-zusters is het beste er wel af en de Servische Jankovic en Ivanovic kunnen de Belgische nog lang niet evenaren. Hetzelfde geldt voor de Russinnen. Sjarapova en Kuznetsova zijn veel te wisselvallig om te kunnen tippen aan het niveau dat Henin in haar hoogtijdagen haalde. De dagen waarin ze die prachtige en gevreesde enkelhandige backhand sloeg. Door John McEnroe omschreven als de mooiste ter wereld.

Beeld het je maar eens in, als Roger Federer nu stopt bij de mannen. De grootste speler bij de mannen reageerde vanuit Hamburg, waar hij bezig is aan een graveltoernooi, op het plotse afscheid van zijn vrouwelijke evenbeeld. 'Dit is een grote klap voor onze sport. Ze is een heel speciale speelster, die bovendien op iedere ondergrond uit de voeten kan. Vooral bij de vrouwen is dat heel uitzonderlijk.'

Dat kenmerk en die uitzonderlijke backhand maakten het dat Henin vrijwel onverslaanbaar was. De arrogante Serena Williams kan erover meepraten. De Amerikaanse verloor bijna alle cruciale ontmoetingen tegen haar rivaal en weigerde na afloop steeds toe te geven dat de Belgische beter was. Henin bleef steeds bescheiden, zoals een kampioen dat hoort te doen.

Nu begint haar tweede leven, zo verklaart ze zelf. In haar te korte loopbaan sloeg ze maarliefst dertien miljoen euro en tig auto's en sieraden bij elkaar. Daar kan ze nu van gaan genieten. En het zij de grote kampioene gegund.